Hans Peterson var på sin tid en av Sveriges mest lästa barnboksförfattare. Han dog 2022, strax före sin 100-årsdag, och alltså åtta år efter att intervjun nedan gjordes.
Lena Maria och Lina har sedan dess startat två nya förlag, Easy Peasy med fokus på lättläst och Piece of Cake med inriktning mot snabbläst litteratur. Innan dess var de ansvariga för utgivningen på Nypon och Vilja förlag, Sveriges största specialförlag för lättläst.
En familj med stort engagemang för lättläst
Morgonpigga Möllebor kan då och då möta en äldre man längs cykelvägen. Det är Hans Peterson på sin dagliga promenad mot Vattenmöllan, förbi Palms och tillbaka till Mölle. Hans är inte de stora åthävornas man, det behöver inte en mycket uppskattad och produktiv man vara. Han debuterade som barnboksförfattare 1945 och är fortfarande verksam.
Lättläst som förenar bortom ålder och livsfaser
Idag arbetar 91-åringen tillsammans med dottern Lena Maria Nordstrand och dotterdottern Lina Nordstrand. Båda är verksamma inom förlagsbranschen. De har gått sina egna vägar, men i hög grad i Hans anda.
Alla tre är engagerade i att göra litteratur tillgänglig, särskilt för den som av ett eller annat skäl har en tröskel att ta sig över. Lättläst är nyckelordet.
Flyttade till Mölle
Hans och hustrun Anne Marie blev Möllebor av en lycklig slump. Året var 1958. I hemstaden Göteborg var det näst intill omöjligt att komma över en bostad, det vill säga om man inte var beredd att betala under bordet. Paret Peterson var öppna för att flytta till antingen Köpenhamn eller Oslo.
Hans hade vistats i USA och reste hem med båt. Han kom i samspråk med en passagerare från Landskrona och frågade om hon kände till någon som hade en lägenhet att hyra ut. Efter någon tid kom ett telefonsamtal. Medpassagerarens syster satt i styrelsen för municipalsamhället Mölle. Där fanns en lägenhet att hyra. Och så blev det.
Litteraturpris blev dörröppnare
Vid flytten till Mölle var Hans en etablerad författare. Skrivandet hade dock börjat långt tidigare. Redan 1945 placerade han sig på andraplats i Rabén & Sjögrens årliga barnbokstävling. Boken hette Stina och Lars på vandring. I samma tävling erövrade Astrid Lindgren första pris med sin bok om Pippi Långstrump.
Då bodde Hans ännu hemma hos föräldrarna ett stycke från Göteborg, men så småningom flyttade han in till Göteborg. Där försörjde han sig, bland mycket annat, som modell på Valands målarskola.
– Man frös mycket, men det var bra betalt, skrattar Hans.
Det dröjde innan Hans kunde livnära sig på att skriva böcker. Men 1955 vände det. Då tilldelades han Svenska Dagbladets litteraturpris, och författandet tog fart. Han fann sin publik i olika sammanhang.
Hela jaget inriktat på texten
Hans skrev skönlitteratur för barn, ungdomar och vuxna, barnoperor, pjäser, faktaböcker, radioserier och artiklar, essäer i pressen och mycket annat.
– Om man är flitig, blir mycket gjort. Jag jobbade för två, tre olika förlag. Mitt språk var, och är, enkelt. Det hade jag till skänks sedan barndomen.
Hans framhåller sin hustrus insats som en viktig förutsättning för sitt arbete. Som författare måste man vara disciplinerad, hela jaget ska vara inriktat på arbetet med texten, man måste arbeta hela tiden.
– Anne Marie skötte allt annat, det enda jag behövde göra var att jobba.
Dyslexi i familjen
Familjen utökades med barnen Jan och Lena Maria. Både Anne Marie och Jan begränsades av dyslexi, så Hans fallenhet för att skriva enkelt och lättläst kom väl tillpass. När detvar dags för barnen att börja skolan önskade båda föräldrarna att de skulle gå i montessoriskola, och familjen återvände till Göteborg. Men loven tillbringades i Mölle.
Hans har skrivit flera böcker som utspelar sig i Mölle, böcker både för vuxna och för barn. Lugnet och miljön i byn betyder väldigt mycket. Mölle är en suverän arbetsplats.
Alla måste kunna läsa
Lena Maria utbildade sig till journalist på journalisthögskolan i Göteborg. Hur påverkades hon av sin pappa i valet av yrke?
– Det är ju självklart att ett jobb som en förälder utövar hemma, blir en integrerad del av vardagslivet. Kanske i högre utsträckning med föräldrar som har ett fritt, konstnärligt yrke. Det finns en tolerans, det går i arv att det är tillåtet att välja ett fritt yrke.
Lena Maria jobbade en hel del som frilans, med kontoret hemma vid skrivbordet. År 2002 flyttade familjen Nordstrand till Mölle, och Lena Maria arbetade en tid på förlaget Hegas i Höganäs.
Startade nytt lättlästförlag
Engagemanget för att göra böcker och texter tillgängliga för läsovana barn och ungdomar fanns hela tiden, och 2009 grundade hon Nypon förlag. Det är Sveriges största förlagför lättläst litteratur för barn ochungdom. Skolor, lärare, bibliotek, men även privatpersoner, är förlagets kunder.
Lena Maria brinner för att alla människor måste lära sig läsa. Hon understryker att man måste kunna läsa och förstå innebörden av vad man läser. Det är ett nödvändigt redskap för att kunna fungera som medborgare i ett land. Utan ett språk är det svårt att vara en aktiv del av samhället.
– Dessutom förlorar man som individ på att inte kunna läsa. Läsning ger dig ny näring till dina tankar. Du får tolerans och förståelse för andras behov. Den som inte kan läsa halkar utanför. Därför måste vi som har fattat läsningens betydelse göra vad vi kan för att ändra på detta, säger Lena Maria med eftertryck.
Vilja förlag – för läsovana vuxna
Linas väg in i ordens och de lättlästa texternas värld har varit både självklar och självvald. Som hon själv säger:
- Det är svårt att inte insupa orden då man växer upp med en sådan mamma och morfar.
Lina har sett sin morfar i rollen som författare, hur han suttit och skrivit. Hennes mamma har alltid haft kontor hemma. Det vore kanske lätt att bli avskräckt, men Lina tycker inte det.
- Ni har hela tiden förmedlat att det är roligt. Jag har vågat utbilda mig till journalist tack vare stödet i ryggen hemifrån.
Hans säger med eftertryck och värme till Lina:
- Du har sådant allvar i ditt jobb, tränger in, dyker ned.
Lina menar att det har hon säkert lärt av morfar, att det är värt att jobba mycket för det är så kul och meningsfullt.
Startade förlag 22 år gammal
Förlaget Vilja, som publicerar lättlästa böcker för läsovana vuxna, startade Lina 2012.
– Idén till Vilja fick jag då jag jobbade för Nypon på en läromedelsmässa. Jag träffade en kvinna som arbetar med svenska för invandrare.
Kvinnan berättade att det var mycket ont om lättläst litteratur för vuxna. Den enda litteratur som fanns var barnböcker. Lina insåg hur viktigt det var att det finns välskrivna, lättlästa böcker som vänder sig till vuxna.
Vilja för vuxna
Det kan finnas flera skäl till att någon inte kan läsa tjocka böcker med många karaktärer. Man kanske har dyslexi, är ny i Sverige och för svenska språket, eller är en läsovan pensionär som tidigare inte har haft tid att läsa.
Vilja är ett dotterförlag till Nypon. Hösten 2012 publicerades de första tio titlarna. I augusti i år kommer en tredje utgivning. Hela Vilja förlag har utvecklats på Norra Brunnsvägen i Mölle, där Linas pappa Carl-Erik bor, och längs cykelvägen där Hans går sin morgonpromenad. Den har visat sig vara väldigt lämplig för förlagssamtal. Men det är förstås i Stockholm, där hon bor, som hon sköter förlagsverksamheten. Från kontoret – läs: skrivbordet i lägenheten. Tidiga morgnar innan hon sticker till skolan, och sena kvällar.
– Det kommer mejl från Lina redan vid sex-tiden på morgonen och några till sent på kvällen, säger Lena Maria.
Pappa är bäst på lättläst
Hans Peterson är en självklar resurs i båda förlagen. Det är morfar Hans som läser många manus som kommer in till Vilja. Han läser igenom och gör en grovsortering. Därefter ser han till att brevet med besked om refusering är elegant formulerat. Det är även han som översätter vissa böcker från någon av de danska, engelska, och norska författare som publiceras hos Vilja.
- Jag är längst ned i näringskedjan, skämtar Hans.
- Eller högst upp, invänder dotter och dotterdotter unisont.
I sommar avslutar Lina den teoretiska delen av studierna på journalistlinjen vid Stockholms universitet. Därefter väntar ett halvårs praktik ”för att komma in i yrkeslivet”. Men där finns Lina redan.
Jobbar trots åldern
Hans fortsätter med sina många uppgifter i läsandets tjänst. Om samarbetet med Lena Maria och Lina säger han:
- Vi jobbar inom samma företag, åldersgränsen suddas ut. Vi blir mera som ett arbetslag än morfar, dotter, barnbarn.
– Jag är jättelycklig över att arbeta tillsammans med Lena Maria och Lina! Det håller min hjärna igång, avslutar Hans Peterson.
Av: Ingrid Sundlöf Eriksson
Tidigare publicerad i Möllekuriren 2014